in

Aleksandrapolis (Dedeağaç)

İstanbul-Dedeağaç arası sadece 350 km olması sebebiyle, aslında hafta sonu için
bile gidilebilecek uzaklıkta olan Yunanistan’ın Türkiye’ye en yakın yerleşim yeri.

Neden görülmeli diye düşünüyorsanız, masmavi Ege Denizi’nde yüzmek, balık restoranlarında muhteşem deniz ürünlerini ucuza tatmak, sokak üzerindeki barlarda, tavernalarda geç saate kadar eğlenmek ilk akla gelenler olarak söz edilebilir. Ayrıca şehir merkezine sadece bir kaç km uzaklıkta olan, büyük keyif alabileceğiniz yemyeşil ağaçlarla bezeli deniz kenarında muhteşem bir kamp alanı da mevcut. Yunanistan’ın yollarının kalitesine ise şaşıracaksınız; motosiklet kullanmak daha bir keyifli burada, inanın! Zaten Dedeağac’ın yollarında bir sürü motosiklet göreceksiniz.

 

Gerekli belgelerden bahsedecek olursak, pasaport, Shengen vizesi ve yurtdışı çıkış pulu olarak özetleyebiliriz. Yurt dışı çıkışlar için kullanılan kimlik belgesi olan pasaportu, bulunduğunuz ilçenin emniyet müdürlüklerine başvurarak temin edebilirsiniz. Avrupa ülkelerine giriş için zorunlu olan Shengen vizesini almak için Yunanistan Konsolosluğu’na başvurmanız gerekli. Türkiye’den her çıkışımızda alınması zorunlu bir evrak olan yurtdışı çıkış pulu, pasaport kontrolünden önce İpsala sınır kapısındaki gümrük binasından 15 lira karşılığıalınabiliyor.Eğer araçla çıkacaksanız; yeşil kart ve uluslararası ehliyet gerekli.

 

Aleksandrapolis (Dedeağaç) 1. İçerik Fotoğrafı

 

Yurtdışı trafik sigortası olan yeşil kartın, araçla çıkışlarda yaptırılması zorunludur. 15 günlük fiyatı ise 42 Euro. İsterseniz bir senelik süreye kadar yaptırabiliyorsunuz. Bir senelik bedeli ise yaklaşık 215 Euro. Ben dört aylık yaptırdım ve bana maliyeti 115 Euro oldu. Bu fiyatlar motosiklet için geçerli fiyatlardır. Bu belgeyi İpsala Sınır Kapısı’nda Turing Otomobil Kurumu’nun bürosundan temin edebilirsiniz. Ayrıca yaşadığınız yerdeki herhangi bir sigorta firmasından da yaptırabilirsiniz. Ayrıca şunu belirtmeliyim; “Yunanistan artık uluslararası ehliyet istemiyor” söylentilerine sakın kulak asmayın. Bizzat kendim bunu test etmek için görevliye ehliyeti vermemeyi denedim, ancak görevli ısrarla ehliyeti görmek istedi. Ehliyetiniz ve iki adet vesikalık resminizle birlikte İpsala Sınır Kapısı’ndaki Turing Otomobil Kurumu’nun bürosuna gidip kolayca çıkarabiliyorsunuz.

 

Aleksandrapolis (Dedeağaç) 2. İçerik Fotoğrafı

 

Ancak maliyeti bir hayli yüksek. İlk kez çıkaracaklar için 425 lira ücreti var. Ehliyet bir sene geçerli, daha sonra her uzattığınız sene için 225 lira ödemeniz gerekiyor. Aleksandrapoli’ye ulaşım son derece kolay. TEM otoyolunda Tekirdağ istikametine doğru gidiyorsunuz. Tem otoyolunu Tekirdağ- Kınalı ayrımında terkedip, Keşan istikamatine doğru hiç sapmadan ilerlediğinizde bu yol sizi Keşan’dan sonra İpsala Sınır Kapısı’na kadar götürüyor. Kadıköy-İpsala yaklaşık 350 km sürüyor. Sınırdan geçtikten sonra Aleksandrapoli tabelasını görüyorsunuz. Sınırdan itibaren yaklaşık 40 km sonra kente varıyorsunuz.

 

Kent merkezinde birçok otel ve pansiyon bulunuyor. Sezon tam açılmadığı için fiyatlar uygun. Açıkçası biz tercihimizi her zaman olduğu gibi yine doğada konaklamadan yana kullanmak istedik ve kamp yeri arayışına girdik. İnternette yaptığım kısa bir araştırma neticesinde, merkeze 10 km uzaklıktaki bir köy olan Agia Pareskevi’de kamp alanları olduğunu öğrendim. Ama ne yazık ki bu köye gittiğimizde bir kamp alanı bulamadık. Biz de en iyi yöntem olan “halka sor” metodunu kullandık ve oradaki insanlarla konuştuk. Bu köyde bir kamp alanı olmadığını söylediler ve bizi tekrar kent merkezine yakın bir yer olan Aleksandrapoli Camping’e yönlendirdiler.

 

 

Aleksandrapolis (Dedeağaç) 3. İçerik Fotoğrafı

 

 

Aleksandrapolis (Dedeağaç) 4. İçerik Fotoğrafı

 

 

Aleksandrapolis (Dedeağaç) 5. İçerik Fotoğrafı

 

 

Aleksandrapolis (Dedeağaç) 6. İçerik Fotoğrafı

 

 

Açıkçası ilk başta biraz hayal kırıklığına uğradım, çünkü merkeze yakın kamp alanı olabilecek ağaçlık bir alan dikkatimizi çekmemişti. Yaklaşık merkeze 2 km uzaklıktaki Aleksandrapoli Camping, bizi yemyeşil doğası ve ağaçlarla örtülü çadır alanları ile karşıladı. Merkeze bu kadar yakın bir bölgede deniz kenarında bu kadar güzel bir kamp alanı beklemediğimi söylemeliyim. Kamp alanı karavanlar ve çadırlar için parsellere ayrılmış alanlardan oluşmakta idi. Parseller derken yanlış anlamayın, alanlar zakkumlardan oluşmuş çitlerle birbirinden ayrılmış. Her çadır için üzeri tamamen ağaçlarla örtülü yemyeşil alanlar ayrılmış.

 

 

Aleksandrapolis (Dedeağaç) 7. İçerik Fotoğrafı

 

 

Alan içerisinde mini market, restaurant, tuvalet, duş, bulaşıkhane ve adım başı çeşme bulunmakta. Eğer isterseniz bulunduğunuz alana elektrik çektirebiliyorsunuz. Market son derece uygun. İsterseniz Camping dışında 500 metre ileride de market bulunuyor, buradan son derece uygun fiyata yiyecek içecek erzakınızı temin edebilirsiniz. Kampın deniz kenarında konumlandığını belirtmek isterim ve kamp son derece uzun bir sahil şeridine sahip. Güvenlik konusu ise iyi, kamp alanına giriş çıkış kontrol ediliyor.

 

Yani tüm eşyalarınızı içiniz rahat bir şekilde çadırınızı kullandığınız alana bırakabilirsiniz. Gelelim konaklama fiyatlarına; biz bir çadır 2 kişi ve bir motor günlük için 16,82Euro ödedik. Açıkcası böyle bir alan için son derece uygun bir fiyat. Şehir merkezinde pek çok otel alternatifi var. Ayrıca merkeze 2 km uzaklıktaki Aleksandrapoli Camping’in plajı ile kente yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Makri ve Agia Pareskevi köylerindeki beach’lerde son derece keyifli vakit geçirebilirsiniz. Eğer yeterli vaktiniz varsa kent limanında Semadirek adasına feribotla geçebilirsiniz. Bu bölgelerde de konaklayabilirsiniz.

 

 

Aleksandrapolis (Dedeağaç) 8. İçerik Fotoğrafı

 

 

Aleksandrapolis (Dedeağaç) 9. İçerik Fotoğrafı

 

 

Aleksandrapolis (Dedeağaç) 10. İçerik Fotoğrafı

 

 

Aleksandrapolis (Dedeağaç) 11. İçerik Fotoğrafı

 

 

Merkezde bir çok cafe ve restaurant mevcut. Fiyatlar ortalama olarak Yunanistan diğer tatil yöreleriyle aynı düzeyde. Ancak biz, Yunan adalarındaki lezzeti burada bulamadık. Konaklama yaptığımız Aleksandrapoli Camping’in restaurantını denedik ve memnun kaldık. Yine de beklentinizi çok yüksek tutmayın derim. Yemek fiyatlarına gelirsek Grek salata 4 Euro, ahtapot 8 Euro, içecek 2,5 Euro şeklinde örnek verebilirim. Kent merkezinde, sahil kenarında ve ara sokaklarda birçok cafe, bar ve restaurant mevcut. Keyifli vakit geçirebileceğiniz bir yer.

 

 

Aleksandrapolis (Dedeağaç) 12. İçerik Fotoğrafı

 

 

Denize girebileceğiniz bir kaç sahil şeridi bulunuyor. Bunlar ilki şehir merkezine 2 km mesafedekli Aleksandrapoli Camping’in sahili. Diğerleri ise kent merkezinden 10 km uzaklıktaki Makri ve Agia Pareskev köylerinde yer alıyor. Buralarda bir çok beach olarak dizayn edilmiş tesis bulabilirsiniz. Özetle Aleksanrapolis keyifli vakit geçirebileceğiniz bir Ege kasabası. Beklentinizi çok yüksek tutmadan güzel bir hafta sonu geçirebilirsiniz. Özellikle eğer kamp yapmayı düşünüyorsanız beklentinizi yüksek tutabilirsiniz, açıkcası biz kamp alanında ayrılmak istemedik. Bir diğer kamp serüvenimizde tekrar görüşmek dileğiyle… 2 Enduro ekibinin tüm yolculuklarını www.yoldancik.com dan okuyabilirsiniz…

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Bir Scrambler Yapmak Nasıl Scrambler Yapılır?

Motoron Dergisi Eylül 2015 Sayısı, Sayı 122

REKLAM