Motosiklet sektöründe hizmet veren Ege Motor, 1960 senesinde Ahmet Bilgiç tarafından kurulmuş bir İzmir firması. Ege Motor’un kurucusu ile aynı ismi taşıyan torun Ahmet Bilgiç, firmanın geçmişi ve gelecek planlarını Motoron’a anlattı.
Ö.K.:1960’ta Ege Motor’u kuran dedeniz Ahmet Bilgiç’ten biraz bahsedebilir misiniz?
A.B.:Dedem Ahmet Bilgiç, 1955 senesinde Konya’dan İzmir‘e gelmiş. Sonrasında 1960 yılında Motorcu Göçmen’in dedesi Hurşit Dinamit ile tanışıp ortak olarak bu işe başlamış. Bir süre sonra dedem İnan Bisiklet olarak tek başına yoluna devam etmiş. Sonrasında amcalarım ve babam da bu işe dahil olmuşlar. Bu keyifli işte çalışmak bana da nasip oldu ve dahil olduğumdan bu yana babam Abdullah Bilgiç ile birlikte keyifle çalışmaya devam ediyoruz.
Ö.K.: Kısaca Ege Motoru tanıtabilir misiniz? Hangi markaları bünyenizde bulunduruyorsunuz?
A.B.:Ege Motor olarak motosiklet modellerini takip ederek lastik ve yedek parça ağırlıklı ürünlerimizi, toptan olarak tüm Ege Bölgesi, Marmara, İç Anadolu Bölgesi, Adana ve G.Antep’te dahil olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki müşterilerimize temin etmekten sorumluyuz. Markalara baktığımızda, Anlaş, Asya-Hero, Kuralkan-Bajaj, Mondial- Kymco, Motoran-Sym, Yuki, Kuba ana bayilikleri ve Honda, Yamaha, Suziki, TVS yedek parça ve aksesuarları ile tüketiciye geniş bir ürün yelpazesi sunmaktayız.
17 yıldır aralıksız olarak Anlaş Anadolu Lastikleri’nin bayiliğini yapıyoruz ve ek olarak Irc, Pirelli, Metzeler, Continental, Dunlop, K&N ve Liqui Moly ile beraber birçok ürün alternatifleri sağlamaktayız. Yaklaşık 1,200 metrekarelik 5 katlı bir binada yaklaşık 18.000 adet yedek parça ürün çeşidi bulunduruyoruz. Elimizde malzemelerimiz hazırda bulunduğu için, müşterilerimizden gelen talep doğrultusunda bekletmeden karşılıyoruz. Ayrıca İzmir, Pınarbaşı’nda 1.850 metrekarelik bir depomuz da bulunuyor. Babam ve ben dahil 11 kişi olarak hizmet veriyoruz.
Ö.K.: Kısaca geçmişten günümüze motosiklet piyasası hakkında neler söyleyebilirsiniz? Sektörün gelişmesi için neler yapılmalı?
A.B.: Türkiye’deki kesinlikle ölmeyecek mesleklerden biri olduğunu düşünüyorum. Çünkü her zaman kendini yeniliyor, her zaman önü açık. Bizim de amacımız Motoron Dergisi gibi önemli yayınlar aracılığı ile daha çok kişiye ulaşarak motosiklet sevgisini insanlara aşılamak ve alıştırmak. İnsanlara motosikletin şehir içinde binilmesi gereken, trafik sorununa çözüm olacak faydalı bir araç olduğu mesajı da verilmeli. Bu konuda gerekli eğitimlerin toplumdaki her bireye temelden verilmesi gerekiyor. Ayrıca sürücülerin de kesinlikle bilinçli ve eğitimli olmaları da lazım.
Ö.K.: Sektörde yaşadığınız problemler neler?
A.B.: Sektör gerçekten çok değişken, çok fazla modelin çıktığı oldukça hareketli ve zorlu bir piyasa. Model değişiklikleri sebebiyle, getirdiğimiz parçaların bazen elimizde kalması söz konusu olabiliyor. Bu durum biraz sıkıntı yaratabiliyor. Bir de sektörde kalifiye eleman eksikliği gibi çok önemli bir sıkıntı da mevcut. Motosiklet sektöründe ne yazık ki eskisi gibi yeterli sayıda usta ve kalifiye eleman yetişmiyor. Bu konuda da teşvik edici çalışmalar yapılabilir. Çünkü bu durum gelecekte büyük tehlike yaratabilir.
Ö.K.: Son olarak eklemek istediğiniz bir mesajınız var mı?
A.B.: Yaptığım işi gerçekten keyif alarak yapıyorum. Gönül verdiğim bu sektörde para kazanmaktan öte müşteri memnuniyetini ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını yerine getirmeyi daha çok önemsiyoruz. Sorumluluklarımızı eksiksiz tamamlamak benim için son derece önemli. Bizim için para gerçekten ikinci planda. Fazla yüksek karla satılan ürünler, işçilik, yedek parça ya da servis hizmetleri insanları motosiklet kullanmaktan soğutmamalı, düzgün ve dürüst iş yapılmalı diye düşünüyorum. Bizim felsefemiz de bu.
Müşterilerimiz benim için meslektaşlarım demek ve birbirimize her konuda her zaman destek oluruz. Sektörümüz için zevkle mücadele veriyoruz ve severek bu işi yapıyoruz. Sevmeden bu iş yapılamaz çünkü gerçekten zor bir iş. Bu sektörde olmaktan dolayı çok mutluyum ve hizmet etmek için elimizden geleni yaparak mücadele etmeye devam ediyoruz.