Yazar: Motoron
Motosiklete Dair Bilmeniz Gereken Ancak Sormaya Çekindiğiniz Her Şey
Motosiklet üzerinde ne kadar sıcak kalabileceğinizi belirleyen üç etmen vardır: hava sıcaklığı, rüzgarla birlikte hissedilen sıcaklık ve nem. Sıcak bir günde yavaş bir sürüşte terlersiniz; fakat esas işkence buz gibi bir kış günü ıslak kıyafetlerle hızlı gitmektir. Bu gibi durumlarda motosiklete binmekten vazgeçmek mantıklı olur.
Isı kaybından kurtulmak için kuru kalmak, rüzgarı dışarıda tutmak – özellikle rahatsız edici noktasal akımları engellemek – ve vücut ısısını hava sıcaklığı -4 bile olsa rahat bir seviyede tutabilmek şarttır. Motosikletin üzerinde bunu, hareketinizi ya da neler olduğunu hissetmenizi engellemeyecek şekilde yapmak önemlidir. Yani hantal kıyafetler düşmanınızdır.
DIŞ KATMAN
A Dış katman ilk savunma hattınızdır ve çok iyi olması gerekir. Kaza anında çarpmalara ve sürtünmelere dayanıklı olduğu gibi, ceketiniz ve pantolonunuzun tamamen rüzgar ve su yalıtımlı malzemeden olması gerekir. Kıyafetin üzerinde iyi bir su yalıtımlı malzeme markası gördüğünüzden emin olun. En büyük marka Gore-Tex’tir, fakat benzer diğer markalar da işe yarar. Alt katman giysileriniz üzerinizdeyken dış katmanı prova edin ve ayarları kullanarak üzerinize tam oturmasını ve korumaların hareketsiz kalmasını sağlayın. Su geçirmez cepleri olduğundan da emin olun; iyi kıyafetlerde bunların üzerinde işaretler bulabilirsiniz. Dış katmanınızın ek yerlerinin de su geçirmez olması çok önemlidir. Böylece su zamanla aralardan sızarak ısı kaybetmenize sebep olmaz; dolayısıyla yüksek, boru şeklinde bir yaka da çok önemlidir. Orta katman giysilerinizin yüksek boğazlı olmamasına dikkat edin, aksi halde montun boynunun tam kapanmasına engel olabilir.
ISITMALI GİYSİLER
B Düşük ortam sıcaklığından korunmak istiyorsanız, bu işi için en uygun seçim elektrikli kıyafetlerdir. Bazı kıyafetler aküden bağımsız olarak kendi üzerlerindeki şarjlı pillerle çalışır. Daha büyük kıyafetler ise motosikletin elektrik gücünden faydalanırlar – basit bir güç kablosu aküye bağlanır ve kıyafetin fişi de buna takılır. Bu tür aygıtların her çeşidini bulmak mümkün. Eldivenden, belliğe, montlar ve pantolonlardan boyun ısıtıcılara ve ayakkabı tabanlarına kadar vücudun neredeyse her yerini ısıtmak mümkündür. Birçok malzemenin ısı ayarı vardır, tabii yüksek ısılar pillerin de çabuk bitmesine sebep oluyor. Ayrıca bu aygıtlar, motosikletin aküsünden gücünü alanlar kadar da iyi ısıtamıyorlar.
Tek bir parça ısıtmalı kıyafet almayı düşünürseniz, eldivenlerle başlayın – ısıtmalı elciklerden daha etkilidirler ve sizi donan parmakların ağrısından kesinlikle kurtaracaklardır. Isıtmalı mont astarları veya yelekler vücudu sıcak tutar. Bundan ötesi lüks olmaya başlayacaktır. Örneğin Gerbing sistemlerinde mont ve pantolon astarları, çoraplar ve eldivenlerin tamamını birbirine bağlayarak, motosikletin aküsünden tek kabloyla besleyebiliyorsunuz.
KATMANLAR
C Havayı hapsetmek için katmanları kulllanın; bu sizi sıcak tutacaktır. Ancak dikkatli olmanızda fayda var, özelikle dirsek ve diz kısımlarında topaklanan kumaşlar hareket etmenize engel olabilir, yani yün kazaklara fazla güvenmeyin. En alt katmanlar ince ve yumuşak olmalıdır – neticede tenimize temas ediyorlar. Termal özellikli uzun paçalı içlikler ve tişörtler bu iş için ideal. İyi, modern malzemeler, teri vücudunuzdan uzaklaştırırken aynı zamanda sizi sıcak da tutacaktır. Merkezi sistemi sıcak tutmakta fayda var, dolayısıyla bir kat tişört daha giymek faydalı olacaktır. Normal kıyafetler, yani kotlar, gömlekler ve süveterler sıradan orta katmanı oluştururlar. Ülkemizde “polar” olarak anılan fleece’ler – özellikle de kaliteli ve ince olanları – çok kullanışlıdır; fakat genellikle yüksek yakalıdırlar ve diğer kıyafetlerinizin de yüksek yakalı olması durumunda sorun çıkarabilirler.
Bir diğer çok faydalı orta katman giysisi ise EDZ Inner Shell’dir. Kağıt inceliğinde rüzgar geçirmez bir tişörttür ve fleece’in üzerine giyildiğinde bir hava katmanını daha izole etmiş olursunuz, hem de sıfıra yakın ağırlıkla.