Ankara’da bulunan üniversitelerin motosiklet toplulukları eğitim, toplu sürüş gibi etkinlikleri tam gaz sürdürüyor.
Gazi 2 Wheels, METU Riders ve Riders of Bilkent ile neler yaptıklarını ve gelecek planlarını konuştuk.
Riders of Bilkent, Yamaha Riding Academy Türkiye’nin katkılarıyla Motosiklet Eğitimi Etkinliği gerçekleştirdi.
Bilkent Üniversitesi Motosiklet Topluluğu Riders of Bilkent, 10- 11-12 Nisan tarihlerinde Yamaha Riding Academy Türkiye’nin katkılarıyla, daha önce hiç motosiklet kullanmamış olanlar veya sürüşünü geliştirmek isteyenler için teorik ve pratik eğitim etkinliği gerçekleştirdi. Eğitim başlamadan yakalayıp görüşlerini aldığımız Yamaha Riding Academy Türkiye eğitmeni Metehan Yılmaz etkinlik hakkında şunları söyledi: “Biz Yamaha Riding Academy olarak üniversiteli motosiklet kulüplerine olabildiğince destek vermeye çalışıyoruz. Bu sene de buradan başlamak istedik. Teori ve pratik eğitim için buradayız. Yamaha Riding eğitiminin her iki seviyesinde verilen teori eğitimini bugün burada arkadaşlarımızla paylaşacağız. Bolca katılım olmasını bekliyorum.
Eğitim sırasında katılımcıları dürteceğim, onlara sorular soracağım. “Bakın, bu budur” diye anlatıp geçmeyeceğim. Kanlı canlı, interaktif bir eğitim olacak. Pratik eğitim ile ilgili olarak ise kısıtlı zamanda olabildiğince çok insana eğitim vermeye çalışacağız. Bu nedenle bir gün içerisinde 16 kişi olmak üzere iki günde toplam 32 kişiye başlangıç eğitimi vereceğiz. Bizim diğer eğitim kurumlarından farkımız butik çalışıyor olmamızdır; eğitimlerimizde en fazla 6 kişi ile çalışırız. Bu etkinlikte ise kısıtlı bir zamanda öğrenci arkadaşlarımıza elimizden geldiğince iyi eğitim vermeye çalışacağız.’’ Etkinliğin ilk günü gerçekleşen teorik eğitimde; motosikletin avantajları, riskleri, motosiklet kazaları, kask konusu ve frenleme gibi konulara değinen Metehan Yılmaz, eğitime gelenlere motosiklet ile yola çıkmadan önce yapılması gereken hayati kontrolleri de aktardı. Etkinliğin ikinci ve üçüncü gününde ise toplam 32 katılımcı Yamaha Riding Academy başlangıç pratik eğitimi alma imkanı bulmuş oldu. Şimdi öğrenci toplulukları ile olan röportajlarımıza geçelim.
RIDERS OF BİLKENT
Ankara’nın en köklü üniversite motosiklet kulübü olan Riders of Bilkent’in başkanı Bora İlhan’la Yamaha Riding Academy Türkiye ile beraber düzenledikleri etkinlik sırasında konuştuk. Kulüp olarak önceliklerinin motosiklet kullanmak isteyenlere yol göstermek, motosiklet eğitimi vermek ve motosikleti bilinçli olarak kullanmak olduğunu söyleyen İlhan, “Kulüp olarak geziler yapalım, mangal yelleyelim türü şeyler hiçbir zaman hedefimiz olmadı” deyince mangal sever motorcular bu sözlere ne diyecek diye düşünmeden edemedim. Buyrun Bora İlhan’ın sözlerinin devamını okuyalım.
Riders of Bilkent’in kuruluş hikayesinden ve yaptıklarından biraz bahsedebilir misiniz?
Bora İlhan: Riders Of Bilkent, 2012 yılında motosiklet seven kişilerin bir araya gelerek kurduğu bir kulüp. Bizim genel olarak geziler yapalım, mangal yelleyim gibi hedeflerimiz hiç bir zaman olmadı. Bizler daha çok motosiklet kullanmak isteyenlere yol gösterelim, motosiklet kullananlara eğitim verelim, etkinlikler düzenleyelim, aynı zamanda yaptığımız etkinlikler sürüşümüze de katkı da sağlasın amacındaydık. Şu anda Facebook grubumuzda 950 üyemiz mevcut. Sadece Ankara’da değil, çevre illerden ve İstanbul’dan da pek çok üyemiz var. Etkinlik olarak en çok bilinen etkinliğimiz Gymkhana. Bu sene beşincisini düzenleyeceğiz. Düşük hızlarda kıvrak ve stabil motor sürmeyi amaçlayan bir etkinlik. İnsanları bunu yaparken aynı zamanda eğlendirmeyi de amaçlıyoruz.
Etkinlikte ne tür sürprizler olacak?
Bora İlhan: Barkın Bayoğlu ile görüştük, daha önce yaptığı gibi etkinliğin sunuculuğunu yapacak. 9 Mayıs günü Bilkent Üniversitesi kampüsü içindeki Mescit Otoparkı’nda etkinliğimizi gerçekleştireceğiz. Altın Elbiseli Adam’ın katılımıyla daha önce olduğu gibi yine eğlenceli ve güzel bir etkinlik olacağını düşünüyoruz.
Riders of Bilkent Ankara’da hangi rotalarda sürüş yapıyor?
Bora İlhan: Dediğim gibi, bizim ROB (Riders of Bilkent) olarak toplu sürüş yapalım sonra durup köfte yiyelim gibi hedeflerimiz hiçbir zaman olmadı. O nedenle bizim toplu sürüş etkinliklerimiz azdır. Önceki senelerde Antalya’ya gidildi, birkaç gezi yapıldı ama biz uzun yol gezilerini kulüp içerisinde kurulan ufak arkadaş gruplarının gerçekleştirmesini daha uygun buluyoruz.
Toplu sürüşü tehlikeli mi buluyorsunuz?
Bora İlhan: Tehlikeliden öte herkesin seviyesi aynı olmadığı için, herkesi bir anda yola salmak bir grubun zevk alamamasına diğer grubun da korkmasına sebep oluyor. Bir grup yavaş gidiyor, öbürü çok hızlı gidiyor. Böyle olunca insanlar tam istediği eğlenceyi yaşayamıyor. Bunun olmaması ve daha yararlı etkinliklere yoğunlaşabilmemiz için toplu sürüş ve gezilere çok fazla ağırlık veremiyoruz.
Ankara’da öğrenci olarak motosiklet kullanmak nasıl?
Bora İlhan: Mesela ben öğrenci olarak motosiklet kullanmanın pek çok faydasını gördüm. Az benzin harcıyorum, trafikte takılmıyorum, park yeri problemim olmuyor. Bilkent’te park yeri bulmak çok zordur. Bu konularda beni çok rahat ettiriyor. Araba kullanmam gereken zamanlar da oluyor tabii, Ankara’nın buzlu ve karlı olduğu zamanlarda araba kullanmak da gerekebiliyor.
Arazi sürüşü yapan var mı içinizde? Ankara’da bunun için uygun yerler var mı?
Bora İlhan: Ben daha önce arazide bir miktar motor sürdüm. Motoru spor olarak yapmak istiyorsanız arazi sürüşünden başka seçeneğiniz yok, çünkü Ankara’da pist yok. Bu nedenle motor sporlarına meraklı kişiler için Ankara’da tek adres arazi. Burada ormanların içinde, özellikle Eymir çevresinde enduro yapılacak yerler var. Ankara bana kalırsa arazi sürüşü bakımından çok uygun bir yer.
METU RIDERS
Orta Doğu Teknik Üniversitesi motosiklet topluluğu METU Riders’ın başkanı Mervenur Doğan ve topluluğun eskilerinden Yunus Emre Sağlık ile konuştuk. Topluluğu olabildiğince çok insana duyurabilmek için gördükleri motosikletlere stickerlarını yapıştırdıklarını öğrendiğimizde önlerinde saygıyla eğildik. Hikayenin tamamını onlardan dinleyelim.
METU Riders ne zaman ve nasıl kuruldu?
Yunus Emre Sağlık: Facebook sayfamızla şu anda yaklaşık 600 kişiye ulaşıyoruz. İlk zamanlar motosiklet kullananların topluluğumuzdan haberdar olmalarını sağlamak için motorlarına sticker’lar bırakıyorduk. Bu şekilde sayımızı 600 kişiye ulaştırdık. Her Cuma akşamı buluşuyoruz. On iki, on dört kişilik daimi bir ekibimiz var. Yaklaşık 2 senelik bir topluluğuz ve resmi olma aşamasındayız.
Ankara’da toplu olarak nereleri geziyorsunuz?
Yunus Emre Sağlık: Uzun yol tecrübesi olan kişilerle eğitim amaçlı kısa mesafeli geziler yapıyoruz. Haymana ve Polatlı gezileri yaptık. Daha sonra buralara 12 – 13 kişilik toplu bir gezimiz oldu. Çok sık Eymir gölüne gidiyoruz. Beypazarı gezileri yapıyoruz. Bizim topluluğumuz Riders of Bilkent gibi güzel büyük motorların olduğu bir topluluk değil, bizim kulübümüz genellikle küçük motorlardan oluşuyor. Yani öğrenci bütçesiyle alınan motorlardan… Bizim topluluğumuzda 1.000cc’lik, 600cc’lik motorlar az. Çoğumuz motorlarımızı ulaşım için kullanıyoruz. Kış aylarında da biniyoruz. Uzun yolda sakin bir sürüşümüz oluyor. Küçük motorda ne kadar tecrübe yaparsanız o kadar bilinçleniyorsunuz. Çünkü küçük motor hata affediyor.
Geleceğe dair planlarınız neler?
Mervenur Doğan: Biz şu anda arkadaş grubu gibiyiz, çok samimi bir havamız var. Eğitim etkinlikleri gibi projelerimiz var. Bu konuyla ilgili olarak diğer üniversite toplulukları ile de iletişim halindeyiz. Diğer toplulukların etkinliklerine de katılıyoruz, ama biz kendi başımıza da etkinlik düzenlemek istiyoruz.
Bir bayan olarak motosiklet sürmek nasıl?
Mervenur Doğan: Öncelikle ailemi ikna etmekte çok zorlandığımı söylemeliyim. Onun dışında, trafikte diğer arkadaşların karşılaştığı zorlukların dışında daha farklı zorluklarla karşılaşmadım. Zaman zaman bazı erkek sürücüler bir kadın beni nasıl geçer diye önüme geçmeye çalışıyorlar, ama farklı tepkiler de oluyor. Trafik ışıklarında pencereyi açıp “Helal olsun” diyen teyzeler de oldu. Olumlu tepkiler de alıyorum.
Motosiklet öğrenci için ekonomik bir araç mı?
Yunus Emre Sağlık: Bizim okulun kampüsünde araç sıkıntısı çok fazladır. Okula araçla girebilmek için 480 liralık sticker almanız gerekir, ama motordan bunu almazlar, tabii ki öğrenci olmak şartıyla. Öte yandan motosiklet az yakıyor ve bakımı masrafsız. Motosiklet, Ankara gibi toplu taşımanın oldukça kötü olduğu bir şehirde lüksten öte bir gereklilik.
GAZİ 2 WHEELS
Gazi Üniversitesi motosiklet topluluğu Gazi 2 Wheels Kızılcahamam Karga Sekmezde viraj yapmayı ölesiye seven bir topluluk. Topluluğun başkanı Şafak Kesgün Gazili öğrencilere kucak açtıklarını söylüyor ve aralarına yeni motosiklet tutkunlarının katılmasını istiyor. Son olarak Kesgün ile Gazi 2 Wheels’ın kuruluş aşamasını ve gelecek planlarını konuştuk.
Kulübün kuruluş aşamasından söz edebilir misiniz?
Şafak Kesgün: İlk zamanlarda ben tek başımaydım. Ardından biraz daha çoğaldık. Gazi Two Wheels bu şekilde ortaya çıktı. Bilkent ve ODTÜ’nün motosiklet topluluklarının toplantılarına gidip Gazi Üniversitesi öğrencisi olan ve motosiklet süren insanlarla tanıştık. Bu şekilde diğer üniversite topluluklarındaki Gazili öğrencilere ulaşmaya başladık. Sonra Facebook’tan topluluğu duyurmaya çalıştık.
Kaç üyeniz var?
Şafak Kesgün: Yaklaşık 30 kişiyiz. Motoru olsun ya da olmasın herkes bizim üyemiz olabiliyor. Yeter ki topluluk için bir şey yapsın ve motosikleti sevsin, bizim için önemli olan bu.
Gelecek için planlarınız neler?
Şafak Kesgün: Planlarımız öncelikli olarak tabi ki eğitim. Fakat kısa vadede hedefimiz topluluğu genişletmek. Gazi Üniversitesinin fakülteleri birbirinden farklı yerlerde bulunuyor. Birçok öğrencinin bizden haberi yok. Gazi Üniversitesi öğrencilerinin bizden haberdar olmasını istiyoruz. Ardından eğitimleri artırarak bilincimizi ve motosiklet üstünde hakimiyetimizi arttırmayı hedefliyoruz. Elbette bu işin eğlence yanı, toplu gezilerimiz de olacak. Sosyal sorumluluk projelerinde yer alacağız.
Gazi Two Wheels Ankara’da nerelerde sürüş yapıyor ?
Şafak Kesgün: Mesela geçtiğimiz günlerde Kızılcahamam Karga Sekmez’de viraj yapmaya gittik. Asıl amacımız virajdı. Gitmişken yemek de yedik, ama aynı rotayı beş altı sefer inip çıktık. Herkes çok keyif aldı, diz değdiren olacaktı neredeyse.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Şafak Kesgün: Gazi üniversitesi öğrencilerine aramıza bekliyoruz.?