Japonya’nın güneyinde gerçekleşen Kumamoto Depremi’nden etkilenen ve 14 Nisan 2016 itibarı ile üretime ara veren Ozu-machi, Kikuchi-gun, Kumamoto şehrindeki Honda Kumamoto Fabrikası, yaralarını yavaş yavaş sarmaya başladı.
Nisan 2016 ortalarında gerçekleşen şiddetli deprem sonucunda, ne yazık ki 50’ye yakın kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Bu şiddetli deprem sonrası, Honda’nın 1976 yılında kurduğu ve önemli bir üretim kapasitesine sahip Kumamoto Fabrikası’nın üretimini durdurduğunu sizlerle daha önceki haberimizde paylaşmıştık. http://www.motoron.com.tr/HaberDetay/honda-kumamoto-fabrikasi-nda-uretimi-deprem-sebebiyle-askiya-aldi-2916
Şimdi de Honda’dan gelen basın açıklamasını sizlerle paylaşıyoruz. “Honda, enkaz ve yıkılmış alanları ortadan kaldırıp en fazla etkilenen montaj tesisi alanının hasar tespitini tamamlayarak 6 Haziran 2016 tarihi itibarı ile ana motosiklet modellerinin montajına kısmen başladı. Üretim, tesisin durumuna bağlı olarak adım adım arttırılacak olmasına rağmen öncelikle küçük ölçekli olarak başladı. 2016 Ağustos ortalarında ise ticari faaliyetimizde tam bir canlanma amaçlanmış durumda. Honda firması olarak, kendimizi tamamen hızlı bir şekilde iyileşme çabalarına adamış durumdayız ve bu durumda müşterilerimizin anlayışına minnettarız.”
Kumamoto’da 15-16 Nisan 2016 tarihlerinde ardı ardına gerçekleşen 7,3 ve 6,4 şiddetlerinde bölgeyi vuran depremler sonucunda, Toyota ve Sony gibi büyük markaların yapmak zorunda kaldığı bir operasyon olarak Honda’nın önemli üretim tesislerinden birisinde de üretim durmuştu. Bu depremler meydana geldiği zamanlarda, fabrikada Amerikan piyasasına yönelik Honda Africa Twin modellerin üretimi başlama aşamasındaydı ki bu da Amerika’ya sağlam bir vuruş yapmış olan yeni model üzerinde bir gecikme anlamına geliyordu. Bu arada fabrikada markanın, CBR1000RR Fireblades, VFR1200F, Goldwing, Silver Wing scooter, CRF250X ve NC750Xs gibi modellerinin üretimleri yapılmaktaydı.
Depremler sonucunda yıkıma uğramış bir bölgede sadece Honda Kumamoto Fabrikası değil, fabrikaya yedek parça ya da iş anlamında destek veren diğer firmalar da dahil olmak üzere Kumamoto vilayetinde yaşayan halk, evlerini ve işlerini baştan inşa etmek zorunda kaldılar. Bu arada, Kumamoto’da yeniden inşa etme çalışmalarına ket vuran ve bu çalışmaları tehlikeli bir duruma sokan hacimli artçı şokların ve sarsıntıların devam ettiğini belirtmeliyiz. Öyle ki bölgede en son sarsıntı 13 Haziran 2016 tarihinde 4,3 şiddetinde gerçekleşmiş durumda.
Şimdilik Honda, Kumamoto Fabrikası’nda yavaş seyreden bir üretim amaçlamış durumda ve tesisin koşullarına göre üretim aşamalarını adım adım arttırmayı planlıyor. Umarız Honda, yaralarını tamamen sararak Ağustos 2016’da üretimine tam kapasite kaldığı yerden devam edebilir.