Yazar: Ahmet TEZCAN
Teknolojinin hayatımızın parçası olmasıyla her alanda büyük gelişmeler meydana geliyor. Böylece motosiklet kullanıcılarının hayatını kolaylaştıracak çözümler de geliştirilmeye başladı; bunlardan biri de kasklara entegre edilen akıllı sistemler. Livemap tarafından geliştirilecek akıllı kaskın detayları için okumaya devam edin…
Teknoloji, bu kez Livemap isimli Rusya merkezli firmadan abartılı bir fiyatla geliyor. Rusya Bilim Bakanlığı’ndan 287,700 $ finans desteği alan Livemap, kaskı bu para ile üretmeyi planlıyor.
Henüz isim verilmemiş olan Livemap’in bu kaskı, ses kontrolü ve direkt olarak vizöre yansıyan şeffaf bir GPS navigasyon sistemine sahip olacak. Yavaş yavaş anlamaya başladığımız bu teknoloji, Skully isimli bir firma tarafından da 2014 yılında geliştirilmişti. Skully’nin AR-1 kaskını buradan inceleyebilirsiniz.
Savaş jetlerinde kullanılan bu kask teknolojisindeki dönüşüm kapasitesini gören Livemap CEO’su Andrew Artischev, bu kaskı uygun şekilde üretmek için tüm paralarını ortaya koymalarının sebebini bu şekilde açıkladı.
Kabul edelibilir bir şey var ki o da kask vizöründeki bir görüntünün dikkat dağıtıcı olabileceği fakat Livemap, sürücülerin vizörlerinin ortasında yarı saydam renkli bir görüntünün olmasına alıştırıldığını ve bu nedenle bu yeni teknolojiyi kullanmanın çok kolay olacağını düşünüyor. Ayrıca Livemap’e göre tüm donanımı, entegre hoparlörleri ve 3000 mAh’lik bateriyi barındırabilecek bir kask yani geleneksek kasklardan daha büyük bir kask tasarımı mağazalarda görülecek.
<br>
Bu projenin eksi tarafı ise tüm gün seyir halinde olan sürücüler için çift bateri barındıraması gerektiği. Sürücüler şarj edilebilir AA bateriler almaya alışamadığı sürece, bu durum kaskın maliyetli bir hal almasına yol açabilir.
Livemap ayrıca kaskın bir prototipini 2015’in ilk aylarında çıkarmayı, normal versiyonunu ise 2015 yazında ABD’de satışa sunmayı planlıyor. Türkiye’ye gelip gelmeyeceğini bilmiyoruz fakat ön siparişle 1,500 $, normal fiyatı ise 2,000 $ olan kask abartılı fiyatı sebebiyle pek ilgi görmeyebilir.
Her şeye rağmen böyle teknolojilerin geliştiğini görmek heyecan verici. Umarız bu tür projelerin sayısı artar ve piyasayada oluşabilecek rekabetle fiyatlar biraz olsun düşer.
Yorumlar
Loading…