Yazar: Alişan Fidan
Motosiklet sürerken dışarıdaki tüm etmenlere açık haldeyiz ve buna toz ve kir de dahil. Efor sarf ettiğimiz için de haliyle terliyoruz ve ekipmanlarımız içeriden de kirleniyor. Tekstil veya deri fark etmeden ekipmanlarımızı temizlemeyi amaç edinen Rider’s Cleaner firmasının sahibi Sadun Şanal ile işin detayına inen bir röportaj yaptık.
Motosiklet Kıyafetleri Kuru Temizleme ile Temizlenebilir mi?
Bu soruyu Rider’s Cleaner’ den Saldun Şanal cevapladı.
RIDER’S CLEANER
Motoron: Sadun Şanal kimdir ve bu fikir aklınıza nereden geldi?
Sadun Şanal:
23 yılım bir beyaz yakalı olarak kurumsal firmalarda çalışmakla geçti. Çoğunuzun bildiği uluslararası birkaç şirkette orta ve üst düzey yöneticilik yaptım. 2009 yılından beri de motosiklet kullanmaktayım. Önce normal bir hobi sürücüsü olarak başladım, sonradan önce IAM sertifikası ve sonra 1 yıl öncesine kadar OMM’de 2 yıl süresince ileri sürüş eğitmenliği yaptım. Büyük kısmı yurt dışında olmak üzere yılda ortalama 15.000 km yol yapan bir sürücüyüm. Hepimizde olduğu gibi benim için de motosiklet ekipmanımı temizlemek dertti ve aslında istediğim gibi de temizleyemiyordum. Bunu nasıl yaparız nasıl ederiz derken bir yandan da artık kendi işimi yapmak istiyordum. Ekipman temizliği olayını araştırırken piyasada bununla ilgili bir açık olduğunu fark ettim ve sonra bu işe atıldım. Hatta benim için uzun vadede yurtdışına taşıyabileceğim bir iş durumunda. ABD’de bile bu işi benim yaptığım şekilde yapan yok. Yani fikir böyle ortaya çıktı.
M.: Yani hobinizden gelen bir ihtiyaç işiniz haline geldi. Peki ilk başlangıç nasıl oldu?
S.Ş.:
Deri, goretex ve cordura gibi malzemeler var ve bunların nasıl yıkanacağı ile ilgili know-how’a sahip olmanız gerekiyor. Fikri gerçekleştirebilmek için öncelikle bir kuru temizlemeci dükkanı açmam gerekiyordu. Önce dükkanı açtım ve sonra ufak ufak motosiklet kıyafetlerini yıkamaya başladım. Bildiğimiz tekstil tarzında montlarla başladık. Goretex harici nasıl yapacağını biliyorsan malzemeyi mahvetme gibi bir riskin yok. Goretex için hangi ısıyı, kimyasalları ve kurutma işlemini kullandığınız oldukça önemli. Yoksa kumaşın özelliğini bozulabilirsiniz.
M.: Ev şartlarından farklı olarak ne yapıyorsunuz peki?
S.Ş.
: Evden farklı olarak yaptığımız şey öncelikle leke çıkartma ünitesine sokmak. Bu da sıcak buhar uyguladıktan sonra at kuyruğunun kılından yapılma bir fırçayla özel kimyasal temizleyicimizi uygulayarak ön işleme tabi tutuyoruz. Özellikle fosforlu renklerde ve açık renk kumaşlarda bariz bir şekilde işlemin sonucu görünüyor. Bu işlemin ardından üreticinin normal verdiği yıkama talimatına uygun şekilde hareket ediyoruz. Çok detaya girmeyeyim ama aynı montun içinde iki farklı sıcaklıkta yıkanması gereken katmanlar olabiliyor. Buna özellikle dikkat etmek gerekiyor.
M.: Hep tekstilden bahsettik. Deri klasmanında işler nasıl yürüyor?
S.Ş.:
Deri mont tarafında ise işi deneyerek öğrendik. Bunu da kendi kıyafetlerimizle ve değerli hocamız Rahmi Barutçu’nun beyaz Dainese montu ile yaptım. Rahmi Barutçu’nun montunun ilk hali bize geldiğinde, normal deri temizleme sütleriyle falan toparlamanız mümkün değildi yani çok pis bir durumdaydı. Hadi montun dışını bir şekilde silerek biraz adam etseniz bile içindeki pis koku (her motorcu bu kokuyu çok iyi bilir) bir şekilde kalacaktı. İşin uzmanı ekibimdeki personelimle görüştüğümde “Bu monta normal ıslak yıkama yapabiliriz fakat temizleme talimatına aykırı bir işlem yaptığımız için her zaman bir risk mevcut” dedi. Riske örnek verirsek mesela farklı renklere sahip montlarda birbirine boya vermesi gibi sorunlar olabilir. Sonuçta Rahmi’nin onayını alarak ön temizleme işleminin ardından ıslak yıkamayı yaptık. Montun öncesi ve sonrası arasında devasa bir fark vardı.
M.: Bizim dergiden de bir tulum temizlenmişti diye hatırlıyorum doğru mu?
S.Ş.:
Özdem’in tulumu bizim için çok zorlu bir iş oldu. Tulumun çok miktarda kırmızı bölümleri var ve o kısımlar hem tulumun üzerindeki beyaz yerlere hem de makinenin içine bayağı renk verdi. Hatta öyle oldu ki Özdem’in tulumunu temizledikten sonra bir müşterimin gömleğini yıkadık ve gömlek makineden pembe olarak çıktı. Birde o gömleği düzeltmeyle uğraştık. Dolayısıyla deri söz konusu olunca çok alacalı bulacalı renklere sahip ürünlere pek girmeyi düşünmüyorum çünkü o tulumun birbirine geçen renklerini normal hale getirebilmek için burada ciddi uğraştık (gülüşmeler). Bu sebeple motor kıyafeti temizliğinde çok dikkat etmeniz gerekiyor. Dikkat gerektirmesi sebebiyle ciddi bir mesai harcandığından elimde başka işler varken motosiklet kıyafeti temizliği ile uğraşmıyorum. Çünkü bugün alabileceğiniz en ucuz eli yüzü düzgün mont 250 Euro gibi fiyatlardan başlıyor ve bunu temizleme konusunda aldığınız riskten dolayı çok önem vermelisiniz. Çok şükür bu güne kadar gelen her müşterimiz memnun ayrıldı.
M.: Talep ne durumda?
S.Ş.:
Önceden kimse bilmiyordu fakat artık sosyal medyasıydı, broşürüydü, kulaktan kulağa reklamıydı derken tanınmaya başladık. Bazı ortamlarda yeni tanıştığım insanlar “sosyal medyada dolanan o motor kıyafet temizleme videoları sizin mi yoksa?” demeye başladılar. Şehir dışından da kargoyla ekipmanlarını gönderenler oluyor. Talep artan bir trendle devam ediyor. Benim hedefim bunu öncelikle İstanbul’da büyütüp sonra büyük şehirlere yayarak bir yerlere getirip, sonra yurtdışına taşımak. Zamanla her şeyi yaşayarak göreceğiz.