in

Mudurnu Kış Kampı

Yazar: Erkin Yeşil

Kamp yapmak aslında mevsimde mümkündür. Hatta doğru ekipman ve yeterli tecrübeye sahip olunca kışın doğada uyumanın çok daha keyifli olacağını göreceksiniz. Yeter ki yolların buzlu olduğu zamanlarda motosikletinizle maceralara atılmayın.

Kış aylarında yapılan kamp, sert doğa koşulları nedeniyle özellikle malzeme bakımından yaz ve bahar kamplarından farklıdır. Çadırınızdan, kıyafetlerinize kadar tüm malzeme ve ekipmanınız kaliteli ve eksiksiz olmalıdır. Bu malzemeleri taşıyacağınız motosiklet çantalarınız da su geçirmez olmalıdır tabi ki. Daha fazla malzeme taşımak ise motosiklet kullanıcılarının çoğunun hoşuna gitmeyen bir durumdur. Sadece iyi bir ayakkabı ve mont yetmez. Mümkünse tüm malzemeleriniz suya dayanıklı, ısıyı tutan cinste ve çabuk kuruma özelliğine sahip olmalıdır. Motoru biraz yükleyeceğiz yani 🙂 Kış aylarında kamp yapmanın avantajları da var aslında. Yaz aylarında her yeri işgal eden piknikçilerin evlerine çekilmiş olması, böceklerden ve kış uykusuna yatan hayvanlardan uzak kalabilmek, yazın kamp yapılmasına izin verilmeyen yerlerde kışın rahatça çadırınızı kurmak da kış aylarının avantajları olacak.

Mudurnu Kış Kampı 1. İçerik Fotoğrafı
Mudurnu Kampı

YoldanÇık olarak 6. kampımızı Bolu Mudurnu’da -17 derece soğukta yaptık. Yaklaşık 300 kişi elektriğin bile olmadığı ormanlık bir alanda çok sıkı bir kamp gerçekleştirdik. Kampımıza özellikle uzak şehirlerden gelenlere ve bize her konuda yardımcı olan Mudurnu Belediyesi’ne ve halkına çok teşekkürler. Özellikle bu dondurucu soğukta belediyenin kamp alanına yakmamız için getirdiği odunlar olmasa çok sıkıntı yaşardık. Çünkü Mudurnu kampına gelen arkadaşlarımızın bir kısmının malzemesi ve kış kampı tecrübesi yetersizdi. Bu yüzden kış kampına gitmek isteyenlerin işine yarayacak bilgiler vereyim istedim.

Mudurnu Kış Kampı 2. İçerik Fotoğrafı
Kış Kampına Giderken Bilmeniz Gereken 20 MaddeMudurnu Kış Kampı 3. İçerik Fotoğrafı1

İlk kural çadır, uyku tulumu ve matınızın kış aylarına uygun olması gerekir.

2

Çadırınızı rüzgar almayan bir bölgeye kurmaya çalışın. Eğer uygun bir bölge bulamazsanız ve hava karlı ise bir kar duvarı yapın.

3

Eğer hava karlı ise ağaçların üzerinde biriken kar ağırlıık yapacağından dalları kırabilir. Bu nedenle çadırınızı ağaçların altına kurmayın.

Mudurnu Kış Kampı 4. İçerik Fotoğrafı4

Çadırınızı yumuşak kar üzerine kurmayın. Önce çadırınızı kuracağınız bölgeyi, kürekle ya da ayaklarınızla iyice ezin ve sertleştirin. Aksi takdirde yumuşak kara kurulan çadır, gece uyurken ağırlığınızla yavaş yavaş kara saplanacak ve düz durmayacaktır.

5

Kış kamplarında kapalı hücre bir mat tercih edin. Hatta üstüne de bir şişme mat kullanın. Açık hücreli matlar ıslanırsa sünger gibi ıslaklık yayılır. Şişme matlar iyidir ama delinme olasılığı vardır.

Mudurnu Kış Kampı 5. İçerik Fotoğrafı6

Uyku tulumu alırken extreme değil, lower limit ve comfort değerlerini dikkate alın. Extreme kısaca “hipotermiden belli bir süre ölmeme” derecesidir. Bu da ortalama bir kadının altı saat boyunca hipotermiden ölmeyeceği sıcaklık demek

7

Soğuk havalarda vücut, ısısını dengede tutabilmek için daha çok enerji harcar, çok soğuk havalarda dinlenme halinde iken bile oldukça su kaybedebilirsiniz. Bu nedenle sık sık su içmeli ve karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tüketilmelidir.. Kamp süresince sıcak su, çay ya da çorba yapmaya uğraşmaktansa yanınızda iyi bir termos taşıyın.

8

Kampta ısınmak için alkol almak işe yaramayacaktır. Alkol aldığınızda vücut ısınız düşer, çünkü alkol vücudun yüzeyine daha fazla kan ulaşmasını sağlar ve bu da vücutta ısı kaybına neden olur. Alkol aldıktan sonra hissedilen sıcaklık, kanın yüzeye doğru akışının cildi ve ciltteki sinir uçlarını ısıtması ve bunların beyne sıcaklık algısını iletmesi gerçeğiyle açıklanabilir.

Mudurnu Kış Kampı 6. İçerik Fotoğrafı9

Kulaklarınızı da kapatan bir bere, boyunluk, atkı ve eldiven giymek ısı kaybınızı ciddi oranda azaltır. İnsan en çok boynundan ve başından ısı kaybeder. ama uyku tulumunda uyurken asla yüzünüzü tulumun içine tamamen sokmayın. Nefesinizle ortaya çıkan nem, uyku tulumunun izolasyonunu ortadan kaldırır, sabaha ıslak ve soğuktan titreyerek uyanmanıza sebep olur.

10

Yanınızda (kimyasal reaksiyonla çalışan) cep sobası bulundurun. Ucuz olmasına rağmen bu malzemeye para vermek istemeyenler sıcak su torbası kullanabilir. Isıya dayanıklı şişenizi sıcak su ile doldurun ve bir çorabın içine koyun. Uyku tulumunda tutacağınız sıcak şişe hem size ısı verecektir hem de uyandığınızda içecek ılık suyunuz hazır olacaktır.

Mudurnu Kış Kampı 7. İçerik Fotoğrafı11

Uyku tulumunun içine çıplak bedenle veya aşırı kalın kıyafetlerle girmektense iyi bir takım içlikle ve çorapla girin. Tulum kesinlikle ıslanmamalı, kuru kalması sağlanmalıdır.

12

Uyku tulumuna girdikten sonra ayaklarınızı sırt çantanızın içerisine sokarsanız ayaklarınızı daha sıcak tutabilirsiniz. 13 Eğer uyku tulumunuz boyunuza göre daha uzunsa, ayak kısmını mutlaka kıyafetlerinizle doldurun. Bu gece sizi hem sıcak tutacaktır, hem de sabah çadır dışına çıkarken sıcak kıyafetlere sahip olmanızı sağlayacaktır.. 14 Metal yerine tahta kaşık, bıçak kullanın. Metal malzemeler soğuk havalarda yediklerinizi de ellerinizi de hızlıca soğutabilir.

15

Bol bol işeyin. Sidiğinizi sıcak tutmak için vücudunuz fazladan kalori harcar. Özellikle gece yatmadan önce zorla da olsa işeyip öyle uyku tulumuna girin. Gece işemek için soğukta dışarı çıkmaktansa çadırda boş bir şişe bulundurabilirsiniz.

16

Çok soğuk havalarda bile çadırınızın havalandırma bölümlerini asla kapatmayın. Aksi takdirde nefesinizle yoğunlaşmaya sebep olursunuz ce daha çok üşürsünüz.

Mudurnu Kış Kampı 8. İçerik Fotoğrafı17

Her ne kadar kamp alışverişinizi gittiğiniz yerleşimlerde yapmanız daha etik olsa da, kışın alışverişinizi yola çıkmadan yapın. Çünkü kışın çoğu yer kapalı olacaktır.

18

Özellikle uzun kamplarda işinize oldukça yarayacak olan pillerin (kafa feneri yedek pili gibi) donmasını engellemek için uyku tulumunda muhafaza edin.

19

Kamp yapmaya gideceğiniz bölgenin yol durumu hakkında mutlaka önceden bilgi edinin. Geçtiğinizin köylerdeki insanlardan bu konuda yararlanın.

20

Kibrit taşıyın ve hızlı bir şekilde ateş yakmayı öğrenin. Kışın yanınızda taşınabilir bir testereniz ya da baltanız da olsun.

 

Peki Kışın Kampa Nereye Gidelim?

Türkiye’de sayıları zaten çok az olan kampinglerin çoğu kışın kapalı oluyor. Yani sevseniz de sevmeniz de tesiste değil, ormanlık bir alanda kamp yapacaksınız. Böylesi daha güzel olacak zaten, yeterki yukarıda bahsettiğim maddeleri ihmal etmeyin. Kışın kamp için tercihiniz rakımı çok yüksek olmayan, motosikletle giderken çok risk almayacağınız yerler olsun. Örneğin Kocaeli Yuvacık bölgesi yolları açık olduğu sürece kamp için çok keyifli bir bölgedir. Kırklareli Kıyıköy hatta İğneada da çok güzel olur bu mevsimde. Yüksek rakım beni korkutmaz dersen Düzce yaylaları ise efsane olur.

Mudurnu Kış Kampı 9. İçerik Fotoğrafı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

0

Honda Fireblade 25 Yaşında

Motoron Dergisi Ocak 2017 Sayısı, Sayı 138

REKLAM