Yazar:
Özellikle şehirlerarası uzun otoyollarda sürüş yaparken maalesef hala değişmeyen ve kemikleşmiş bir sorun sürekli karşıma çıkıyor.
Pervin Ozulu
Trafik akışı nedir ve hangi şerit ne zaman kullanılır sanki hiç kimse bilmiyor gibi sürekli bir kaos var yollarda, fakat ne yazık ki bu normalmiş gibi yerleşmiş. Yol vermek, duruma göre şerit kullanmak, sürekli şerit değiştirmemek başlıca eksikliklerimiz. Bizim trafikte neler oluyor; komple şerit dolu da olsa öndeki araç taciz edilir ve sıkıştırmak normaldir ya da boş sol şeritte yavaş gidip tıkamak da normaldir.
Hızlıca gelen araç yol alamayınca anında sinirli hareketler sergilemeye başlar. Doyumsuz hız tutkunları sanki birer profesyonel yarışçı ve trafikte en hızlı olma yarışlarına girmiş gibi kullanıyorlar araçlarını. Şehir içi keşmekeşinden bile bahsetmiyorum, şehir dışı otoyollarımızdaki vaziyetler bunlar, fakat şu bir gerçek, ne kadar İstanbul’dan uzaklaşırsanız bu sorunlar o kadar çok azalmaktadır. Bana öyle geliyor ki, sol şerit birçok kişi tarafından “ego tatmin etme” şeridi olarak kullanıyor, çünkü sadece hızlı giden değil birçok yavaş giden de bu şerittedir. Sağ şerit boştur, orta ve özellikle sol şerit yoğundur.
Yavaş giden araçlar soldan gidince hızlı gelenin önünü tıkar, çoğunlukla yol da vermez ve bir inatlaşma süreci başlar. Yavaş giden araç yol vermeyince onu geçebilmek için diğer araç orta şeride hatta sağ şeride kadar yol değiştirir ve tekrar sol şeride gelir. Bu tip sürüş şekli artık normalimiz olmuş ne yazık ki. Sağ şerit boş diye o şeritte hızlı gitmek riskli, her an çok yavaş bir TIR olabilir karşımızda veya orta şeritten sağ şeride geçebilir, hem de bakmadan çünkü sağında hızlı gelen bir araç beklemiyordur, ya da durmak üzere emniyet şeridine sapmak için önünüze biri çıkabilir. Sağ şeridi pek sevmem bu nedenlerden dolayı.
En ilginç görüntüler kamyonların birbirilerini sollama seremonileridir. Görmüşsünüzdür, 3 şerit yan yana kamyon ile dolu, bir kamyon diğerini geçmeye çalışırken 3.sü de en soldan o iki kamyonu geçmeye kalkar. Sabır işi şu kamyon şoförlüğü, bir TIR yokuşu ne kadar ağır ağır çıkabiliyor, sabır dilerim onlara. 3 kamyon yan yana birbirini geçerken beklemek de bizim sabır işimiz. Sol şeritte önünüzde yavaş giden bir araç var diyelim, önü de boş, yol da vermiyor, tın tın devam ediyor. Siz ne yapardınız? Orta şeride geçip onu “sollarsınız” ki bu hatalı bir sürüştür, ama başka çare de yoktur. Sağdan sollama olmaz.
Bu hatalar öyle normalmiş gibi benimsenmiş ki, üzerine hiç kimse durmuyor, “Neyi dert ediyorsun ki” diyorsunuzdur şu an. İpin ucu iyice kaçmış durumda, herkes silkelense ve aynaya baksa, herkes kendine çeki düzen verse fena mı olur? Sürekli şerit değiştirmeler yüzünden trafiğimiz çok tehlikeli, çok enerji tükettiriyor ve her şeye dikkat etmek ve görebilmek zorlaşıyor, kontrolü kaçırmak bazen an meselesi ve işte o an kazaya sebep oluyor. Dümdüz köy yolunda çok feci bir kaza gördüm geçenlerde, iyi ki yaralı yoktu. Hiç ummadığınız anda başınıza her tür iş gelebilir. Adı üstünde “kaza”. İş yerimde ofis içerisinde geçen hafta önemsiz sandığım görülmez ufak bir kaza geçirdim.
Milyonda bir olur böylesi. Sağ elimi öyle enteresan bir şekilde dolap köşesine öyle şiddetli çarptım ki, tam sinire denk geldi ve anında 3 parmağımda his azalması oldu ve hareket ettiremedim, meğer travma olmuş. Elim kullanamaz durumdaydı. Durumum iyileşmeyince hastaneye gitmem gerekliydi, manuel vitesli arabamla Gebze Kocaeli’nden otoyolu kullanarak Ataşehir’de hastaneye gitmek üzere yola çıktım. Sağ elimi kullanmadan bileğim ile vites geçişlerimi yapıyordum, orta şeritteydim. Şu an zaten sol elimle tek tek harflere basıp yazıyorum bu yazıyı, çünkü sağ elim alçıya alındı.
O gün her zamankinden çok daha dikkatli kullanıyordum arabamı, orta şeritteydim önüm doluydu, sağ tarafım boşalınca etrafımı aynalardan ve başımı çevirerek kontrol ettikten sonra sağ şeride sinyal vererek geçmeye başlarken sol şerit de boş olduğu halde bir motosikletli benim gireceğim sağ şeritten milimetrelik hesap yapmış gibi yanımdan teğet geçiverdi. İyi ki hızlıca şerit değiştirmedim ve “Bu motorcu da nereden çıktı” dedim kendime. Bu zig zag şerit değiştirmeler gerekli gereksiz hayatımızın parçası olmuş, acaba o motorcu yaptığı yanlışı hiç fark etti mi. Arabamı acil olarak orta şeride geri çevirdim. Madem hızlı gidiyorsun, sol şerit de boştu, neden oradan efendi efendi gitmiyorsun kardeşim, artistliğe ne gerek var. Trafikte bilinçli olmak hepimiz için büyük önem taşımaktadır. İnşallah trafikteki bencilliğimiz ve bilinçsizliğimiz ilerleyen zamanlarda azalır, ümitlerimin boşa çıkmamasını diliyorum.
Yorumlar
Loading…