Yazar: Efe Kutlu
Çok sıcak havalar başladı, ama sürüşlerimiz devam ediyor. Peki bu sıcak havalarda daha rahat sürüş için nelere dikkat etmeliyiz?
1- Kaskınızın Havalandırma Kanallarını Kullanmayı Ertelemeyin
Sürüş esnasında, başımızın sıcaklaması aşırı terlemeye ve ardından konsantrasyon bozukluğuna sebebiyet vereceği için özellikle sıcak havalar için havalandırmalı kaskımızın olması rahat etmemizi sağlayacaktır. Kışın zaman zaman kapattığımız havalandırma kanallarını, sonuna kadar açma vakti geldi.
2-Serin Tutan Kıyafetlerden Asla Vazgeçmeyin
Kasktan sonra sırada bizi serin tutan, korumaları ihmal etmeden vantilatör etkisi yapan fileli kıyafetlerde. Kışın buz gibi havalarda nasıl ki termal kıyafetlere ihtiyaç duyuyorsak, yazın sıcağında da bizi serin tutan havalandırmalı kıyafetlerden vazgeçmemeliyiz. Yazlık mont, pantolon ve eldivenler sıcak havalarda kurtarıcımız olacaktır. Korumadan ödün vermeden sıcak havalarda püfür püfür sürüşlere devam…
Örneğin haberimizin linkinde Dainese Air-Flux D1 Tex Yazlık Ceket ve Dainese Guanto Air Mig yazlık eldiven alternatifine bir göz atabilirsiniz.
Yazlık pantolon olarak ise korumaları, hafif ve yazlık mesh kumaşı ile Revit Airwave Model Pantolon seçeneğine bir göz gezdirebilirsiniz.
3-Su İçmeyi Asla İhmal Etmeyin
Sıcak havalarda vücudumuz, tahmin ettiğimizden daha çok suya ihtiyaç duyar. Motosiklet ile sıcaklarda seyahate çıkarken, vücudumuzu serin ve bizi dinç tutacak su ihtiyacımızı asla görmezden gelmeyelim ve yanımızda ihtiyacımızdan daha fazla su taşımayı asla ama asla ihmal etmeyelim. Vücudumuzun susuz kalması, kaybettiğimiz vitaminleri yerine koyamayacağından vücut kuruluğuna, kötü hissetmemize ve en önemlisi de konsantrasyon bozukluğuna yol açacaktır. Varacağımız yere geç varalım, ama aşırı sıcaklarda, sık vereceğimiz molalarda bol su içmeyi asla ihmal etmeyelim. Şunu da unutmayalım; içeceğiniz kahve ya da çay asla su yerine geçmez, o yüzden direk su içmek üzerine odaklanalım.
Alternatif olarak 2 litre kapasiteli, güvenlik kemeri ile belinize sabitlenebilen GIVI EA111 Sırt Çantası ile susuzluğunuzun önüne geçebilirsiniz.
4-Ufak Atıştırmalıklarla Kendinizi Dinç Tutabilirsiniz
Bunaltıcı sıcak havalarda çoğu kez canımız pek bir şey yemek istemez. Fakat yine de aç sürüş yapmayı, sıcaklarda asla aklınızdan geçirmeyin. Sıcak havalarda tüketeceğiniz ağır ve yağlı yemeklerin de sizi rahatsızlandırma ihtimalini göz önünde bulundurun. Ayrıca sıcak havalar sizi iyice mayıştıracağından yağlı ve ağır yiyecekler yerine mutlaka vücudumuzu dinç tutan atıştırmalık yiyecekleri tercih etmeliyiz.
5-Rotanızda Mola Verip Serinleyeceğiniz Yerleri Önceden Seçin
Seyahat esnasında çok bunaldınız ama önceden mola verebileceğiniz serin olabilecek noktaları planlamadığınız için bitkin düştünüz. Bu duruma düşmemek için seyahatiniz öncesinde mola verebileceğiniz güzel ve rahat noktaları planlayıp kendinizi ona göre programlayın. Sıcak havalarda, plansız sürüş hem sizin hem de trafikteki sürücüleri kötü etkileyeceğinden sık mola vermeyi ve mola mekanlarınızı önceden not etmeyi asla unutmayın.
6- Güneş Koruma Kremlerinizi, Koyu Renk Vizörlerinizi ve Güneş Gözlüklerinizi İhmal Etmeyin
Kıyafetlerimiz ve kaskımız olsa da mutlaka yüzümüz güneşe maruz kalacaktır. Bunun önüne geçmek için çifte koruma anlamında hem güneş kremi hem de koyu renkli güneş vizörünüzü kullanabilirsiniz. Ya da normal vizörünüzün içerisine takabiliyorsanız UV filtreli güneş gözlüğünüzü takabilirsiniz. Güneşin asla şakası yoktur, o yüzden tedbiri elden bırakmayıp kendimize sürüş anında dikkat edelim.
7-Zaman Zaman Kendimizi Havalandıralım, Nasıl mı?
Selede otururken zaman zaman (dikkatli bir şekilde) peglerin üzerine çıkıp ayakta durarak vücudunuzun oturduğunuz kısmına hava akımı gelmesini sağlayabilirsiniz. Bir anlığına da olsa motosikletinizin yaratabileceği ısıdan ve hissettiğiniz sıcaklıktan uzaklaşıp bacak kısımlarınızı rahatlatabilirsiniz.
8- Günün En Sıcak Anında Sürmekten Mümkün Mertebe Kaçının
Çok sıcak bir günde yolculuk planladınız. Mümkünse sabahtan ya güneş etkisini yavaş yavaş kabul etmeye başladığı akşamüzeri zamanında yola çıkmayı programlayın. Şayet sabah erkenden yola çıkacaksanız; eşyalarınızı akşamdan toplayın, gece erken yatın, sabah hafif bir kahvaltı yapıp dinç bir şekilde yola çıkın. Unutmayın erken kalkan, erken yol alır. Öğlenin sıcak saatlerine kadar molalar eşliğinde birkaç saat sürmüş olacaksınız. Hafif öğle yemeğinin ardından sıcak hava az da olsa etkisini kaybetmeye başlarken tekrar sürüşünüze geri dönebilirsiniz.
9-Asfaltın Erimiş Olabileceğini Göz Önünde Bulundurun
Hava sıcaklığının derecesi almış başını gidiyor. Bu koşullarda asfalt yolda seyahat ediyorsanız, asfaltın güneş ısısının etkisiyle erime durumunu mutlaka göz önüne alın. Eriyen asfalt, sizi tehlikeye sokacağından mutlaka temkinli olun.
10-Amaçladığınız Yere Varınca
Seyahatiniz sonlandı ve varmak istediğiniz noktaya nihayet ulaştınız. Üzerinizde hem varmış olmanın dayanılmaz hafifliği hem de tatlı bir yorgunluk var. Vücudunuzun sıcak havadaki sürüşü tolere edebilmesi için hem sıvı alımını hem de serin bir duşu asla ihmal etmeyin.
Bütün bunların hepsini, kendine dikkat eden ve güvenli sürüşten vazgeçmeyen sürücüler olarak zaten biliyorsunuzdur. Sadece sıcak havalar yaşarken bir nebze olsun hatırlatma yapmak amacıyla paylaşalım istedik. Sıcaklarda kendinize dikkat edin, güvenli ve serin sürüşler…